Ваш кошик порожній
Наявність: | Немає в наявності |
Виробник: | Элитсорт |
Мангольд Лукуллус, фасування1 г
Мангольд (листовий буряк) - дворічна рослина, зелена овочева культура. Забарвлення листя і черешків зелене. Сильне прямостояче стебло і потужне кучеряве листя. Довжина черешка 30-40 см. Дозріває через 80 днів. Черешки смачні, їх вживають вареними або у свіжому вигляді. Сорт високоврожайний і невибагливий до умов вирощування. Багатий на вітаміни та приємний на смак. У їжу використовують листя і соковиті, м'ясисті черешки. Висівають насінням або висаджують розсадою. Сіють на початку травня, повторно висівають у липні, підзимовий посів проводять наприкінці жовтня - на початку листопада. При літньому посіві насіння попередньо замочують на 2-3 доби, при ранньовесняній і підзимній сівбі використовують сухе насіння. Сіють рядами з міжряддями 35-40 см. Сходи з'являються через 8-10 діб. Посіви проріджують, коли у рослин розвинеться по 2-3 пари листочків, залишаючи по одній найсильнішій рослині. Мангольд холодостійкий, чутливий до вологості ґрунту, але не переносить перезволоження. Добре росте на світлих ділянках. За сезон проводять до 5 зрізок, залишаючи молоде листя. Чим частіше зрізати листя, тим рясніше воно росте. Листя зрізають разом з черешками, не залишаючи стовпчиків. До приходу сильних морозів виривають рослини з корінням і укладають у глибокі парники або переносять у ящиках у льох. Листя, що знову розвивається, потім можна збирати аж до самої зими. Мангольд - цінна овочева культура. У листках і черешках містяться цукор, білок, каротин, вітаміни С1, В1, В2, Р, Р1, РР. Мангольд також багатий солями кальцію, фосфору і заліза. Листя додають у салати, борщі, черешки відварюють або обсмажують і вживають як гарнір. Рослина має сечогінну, легку проносну і знеболювальну дію. Мангольд дуже корисний у разі склерозу. У разі вживання в їжу соку мангольда знижується кров'яний тиск. Крім того, в народній медицині сік мангольда, змішаний навпіл з медом, застосовується в разі застудних захворювань.Властивості |