Наявність: | Немає в наявності |
Виробник: | Элитсорт |
Насіння артишоку зеленого, фасування 10 насінин
Багаторічна, делікатесна, овочева рослина. Насіння висівають у березні в парник і вирощують розсаду або в травні безпосередньо в ґрунт. Вирощують як в однорічній, так і в багаторічній культурі, в останньому випадку на одному місці можна вирощувати до 4 років. Розміщують на сонячних ділянках з легкими ґрунтами, з високим вмістом гумусу. Теплолюбна культура, оптимальна температура 20-25 °C, рослини переносять невеликі заморозки, до -2-3 °C. При багаторічній культурі на зиму артишок потрібно підгортати, вкривати опалим листям, лапником. Є чудовим медоносом. У їжу вживають м'ясисте квітколоже (денце) нерозкритих кошиків разом із потовщеними основами лусок нижніх рядів обгортки, які містять 86,5% води, 2,5% азотистих речовин, 1% цукру, 2% декстрину, 1,3% клітковини, інулін, каротин, вітаміни В1, В2, С, рослинні жири, мінеральні солі (особливо калію й заліза). Вживають у їжу у свіжому, відвареному, запеченому, смаженому вигляді після відповідної обробки, можна консервувати, але не заморожувати. У свіжому вигляді за смаком нагадує волоський горіх. Цінна лікарська рослина. Препарати артишоку - засіб зі сприятливою дією на роботу печінки, що одночасно стимулює утворення і відтік жовчі. Добре допомагають за нудоти, відчуття важкості, метеоризму та болю, спричиненого поганою функцією печінки. Артишок знижує вміст жиру і холестерину в крові. Виявлено його здатність затримувати розвиток атеросклерозу.
Властивості | |
Торговельна марка |