Наявність: | На складі |
Виробник: | Солнечный Март |
Насіння черемша Чарівний ліс, фасування 0,7 г
У багатьох країнах черемша перебуває під охороною і внесена до Червоної книги, саме з цієї причини все частіше її вирощують як культурну рослину. Черемша (дикий часник) "Чарівний ліс" добре вирощується з насіння за осіннього і підзимового посіву. Якщо ці терміни пропущені, то насіння в обов'язковому порядку необхідно піддати стратифікації. Полягає вона в досить тривалому, від 60 до 90 днів, періоді охолодження, висіяного у вологий субстрат, насіння, яке згодом можна буде висадити навесні. Для того щоб за сіянцями черемші було простіше доглядати, часто насіння висівають не на постійне місце, а в шухлядку, яку прикопують у саду. Навесні з грядки видаляють траву, добре розпушують землю, заправляють компостом і вже потім висаджують рослини. Відстань між рядами - 35 см, між рослинами 20-30 см. Їхні білі квіти утворюють килими в наших стародавніх лісах навесні, і їхній аромат висить у вологому повітрі. Дикий часник починає рости під землею наприкінці зими. А його яскраві білі квіти з'являються з квітня по червень, контрастуючи з пишним, зеленим листям. Цей багаторічник виростає до 35 см заввишки. У липні рослина повністю відмирає, дозволяючи іншим рости на цьому ж місці. Може рости в різних умовах, але віддає перевагу вологим і злегка кислим ґрунтам, любить тінисті місця під деревами, в яких інші городні культури рости не можуть. Після вкорінення рослина поширюється вегетативно, покриваючи значну частину простору. Уся рослина їстівна. Смак м'якший, ніж у часникових цибулин, запах менш різкий, ближчий до цибулевого. Глянцеве листя чудове в бутербродах, його краще збирати до цвітіння. Також листя використовують у салатах або додають до соусів. Їх можна їсти сирими чи приготованими, так само, як і квіти, які дещо ароматніші за листя, у невеликих кількостях створюють декоративний і дуже смачний додаток до салатів. Квітучі голівки можна їсти, навіть коли утворюються насіннєві коробочки, хоча смак стає ще більш насиченим у міру дозрівання насіння. Вони ідеально підходять для приготування натуральної дикої часникової олії, гарні в маринованому вигляді. Цей сорт отримано з дикої черемші методом багаторазового відбору, його врожайність сягає 3 кг/м1. Щоб отримати такий урожай, треба дотриматись 2 умов, зумовлених фізіологією цієї культури: зрізати листочки з рослин можна тільки на третій рік розвитку, при цьому потрібно знати, що видалена вегетативна частина наступного року ще не відновиться, тому збирати зелень на тому самому місці можна буде тільки через 2-3 роки. Виходячи з цього, черемшу краще вирощувати відразу на трьох грядках, засаджених з інтервалом в один рік. Для щадних вибіркових зборів окремих листочків ці умови не актуальні. На одному місці росте до 20 років, але для збільшення врожайності рослини розсаджують, починаючи з 7-річного віку.
Властивості |