Наявність: | Немає в наявності |
Виробник: | Futar |
Опеньок зимовий (лат. Flammulina velutipes)
Інші назви: зимовий гриб, фламуліна оксамитова, енокі
Цей вид опенька зустрічається в природі повсюдно. Таку незвичайну назву гриб отримав завдяки тому, що плодоносить виключно в холодну пору року і не виходить з фази активного плодоношення навіть за температури в мінус десять градусів за Цельсієм. При цьому зимовий опеньок не втрачає унікальних смакових якостей, тому його можна збирати навіть після сильних заморозків. Зростає він на мертвих пнях і стовбурах ослаблених дерев, не зачіпаючи здорові та живі. У країнах сходу, зокрема Японії, його цінують за приємний тонкий аромат і лікувальні якості. Тут же його вирощують у масштабах фермерських господарств. Опеньок виробляє деякі біологічно активні речовини, які, як з'ясували науковці, здатні гальмувати розвиток саркоми, такі як фламмулін. Також зимові опеньки багаті на білкові структури, вітаміни С і групи В. А мікроелементів і корисних мінеральних сполук у них міститься навіть більше, ніж в овочах. З цих грибів готують суп і рагу, солять, сушать або маринують їх, а також варять або заморожують. При цьому в молодих просто зрізають усі темні місця (особливо на ніжці), а зі старих використовують тільки капелюшки. Зберігатися в холодильнику гриб може до 6 діб. Готуючи страви з цього гриба, ви забезпечуєте свою сім'ю корисним продуктом, що має яскраво виражені лікувальні та профілактичні властивості.
Зверніть увагу, що вирощування зимового опенька дуже просте, знадобиться тільки дерев'яна колода і міцелій на паличках. Посіяний таким чином, опеньок тішитиме вас рясним урожаєм до 7 років.
Зовнішній вигляд гриба може змінюватися залежно від природно-кліматичних умов і відрізнятися від представленого на фото.