Наявність: | Немає в наявності |
Виробник: | Futar |
Японський опеньок (лат. Pholiota nameko)
Інші назви: клейкий гриб, слизький гриб, опеньок намеко, маслянистий гриб
Японський опеньок, він же Фоліота намеко (з японської "слизький гриб") - це один із найпопулярніших і найулюбленіших грибів японської кухні. В Азії культивується в таких самих обсягах, як шиїтаке і зимовий опеньок. У нас же він продається просто під назвою "опеньок". Виростає на відмерлих деревах або пнях деревини широколистих порід: дубі або буку. Дуже любить високу вологість. Дуже цінується в азіатській кухні за ніжну текстуру і незвичайний грибний смак. Цей досить екзотичний для нас гриб є чудовим джерелом вітамінів D і В2, а також клітковини. Містить японський опеньок і натуральні антибіотики, що борються зі стафілококовою інфекцією та усувають запальні процеси в організмі. Назву свою гриб отримав через характерну клейку плівку, яка покриває свіжі гриби. Ця неприваблива особливість повністю зникає під час миття та термічної обробки. Намеко дуже зручний у приготуванні і в засоленому, маринованому, замороженому або консервованому вигляді може зберігатися довгий час. А ось у свіжому, через слиз, що його вкриває, - лише кілька днів. З японського опенька готують суп місо, різноманітні салати, закуски, рагу, бульйони, супи тощо. Надзвичайно смачний смажений намеко, оскільки на додаток до пряного солодкуватого смаку стає хрустким. Після будь-якої кулінарної обробки, гриб зберігає більшу частину своїх цілющих властивостей. Гриб можна знайти в супермаркетах у консервованому вигляді, але набагато дешевше виростити самому. Культивувати в домашніх умовах японський опеньок зовсім не складно, проте враховуйте, що він віддає перевагу твердим сортам дерева.
Зовнішній вигляд гриба може змінюватися залежно від природно-кліматичних умов і відрізнятися від представленого на фото.