Наявність: | Немає в наявності |
Виробник: | Futar |
Опеньок білий мармуровий (лат. Hypsizygus marmoreus white)
Інші назви: білий буковий гриб, шимеї, шимеджі
Білий мармуровий опеньок це традиційний делікатесний гриб, популярний у країнах Південно-Східної Азії. В Японії та Китаї популярними є два види цього гриба: білий буковий гриб і світло-коричневий буковий гриб. Мармуровий опеньок завжди потребує приготування, оскільки в сирому вигляді має гіркий неприємний смак, крім того, в сирому вигляді дуже погано засвоюється. Приготований гриб має тверду, злегка хрустку текстуру, ніжний присмак горіха і солодкуватий запах. Мармуровий опеньок чудово поєднується зі смаком м'яса і морепродуктів, часто використовується в приготуванні супів і соусів. Найчастіше опеньок обсмажується на невеликому вогні з невеликим додаванням вершкового масла. У сирому вигляді гриби зберігаються в холодильнику до 10 днів. У процесі зберігання опеньок може покриватися білим нальотом, який легко прибирається під проточною водою. Потрібно пам'ятати, що гриби не можна замочувати у воді, оскільки вони дуже швидко її вбирають, стаючи ламкими. Крім високих смакових якостей, мармуровий опеньок вирізняється унікальними лікувальними властивостями, зумовленими високим вмістом поживних речовин - калію, заліза, міді, вітаміну B2 і D, а також пантотенової кислоти. Відсутність у складі гриба жиру і високий вміст клітковини дає змогу використовувати мармуровий опеньок у дієтах, спрямованих на зниження ваги, для стабілізації обміну речовин. Мармуровий опеньок показаний для лікування клітинної анемії, стабілізації кров'яного тиску, профілактики ожиріння, алергій, ефективний у лікуванні астми та діабету. Завдяки високому вмісту міді мармуровий опеньок є чудовим засобом для стабілізації роботи серця, запобігання захворюванням серцево-судинної системи. Регулярне вживання мармурового опенька знижує ризик виникнення раку молочної залози, сприяє зменшенню розмірів пухлини. Великою мірою це зумовлюється вмістом активного компонента селену, який є потужним антиоксидантом і захищає клітини організму від ушкоджень. Мармуровий опеньок є джерелом вуглеводних сполук β-глюканів, які є потужним засобом для профілактики та зменшення росту ракових пухлин. Крім того, β-глюкани визнані одними з найефективніших вуглеводів, що активізують імунну систему, створюють бар'єр від вірусів, бактерій, грибків і канцерогенів. Таким чином, унікальний білий мармуровий опеньок стане не тільки ласощами, а й чудовим засобом для зміцнення здоров'я, підвищення тонусу організму.
Зовнішній вигляд гриба може змінюватися залежно від природно-кліматичних умов і відрізнятися від представленого на фото.