Наявність: | Немає в наявності |
Виробник: | Futar |
Інші назви: глива королівська, деревний боровик, ерінги.
Гриб поширений практично у всіх регіонах світу: Азії, Африці, Західній і Східній Європі. Оскільки його природна сфера проживання - степові райони, то в природних умовах росте він не на деревах, а біля кореневої частини відмерлих великих парасолькових трав, таких як синьоголовник (Eryngium) або ферула (Ferula). Білий степовий гриб хоч і є видом гливи, зовні сильно від неї відрізняється. Це м'ясисті прямостоячі гриби, молоді мають дуже товсту ніжку і невеликий, трохи опуклий капелюшок. З віком капелюшок збільшується в розмірах і стає увігнутим воронкоподібним. Щільна краплеподібна ніжка використовується в їжу, так само як і капелюшок. Степовий гриб, культивований у домашніх умовах, значно більший, ніж той, що росте в природному середовищі. Цінується за м'ясистість і щільну текстуру, на відміну від інших видів глив абсолютно не волокнисту. Має вишуканий грибний аромат і приємний солодкуватий смак. Містять багато поживних речовин: амінокислот, вітамінів, ферментів і білка. Його харчова цінність не поступається овочам і м'ясу. Крім того, в його складі було виявлено ловастанін - речовину, що стимулює руйнування холестерину печінкою. А це означає, що продукт може використовуватися в складі профілактичної та лікувальної дієти. Під впливом цілющих властивостей білого степового гриба поліпшується імунний захист організму, виводяться солі важких металів і краще засвоюється їжа. Приготований гриб за смаком схожий на звичний нам білий. Його можна додавати в салати, закуски, сушити, маринувати, тушкувати, смажити. Він чудово поєднується зі стравами з риби, овочів і м'яса. Під час вирощування цього виду гливи, зверніть увагу на вплив умов довкілля на його форму: за надлишку вологи ніжка може розшаровуватися. Якщо в повітрі високий вміст вуглекислого газу, то гриб має невеликий опуклий капелюшок і товсту ніжку, а за великої кількості свіжого повітря він більш витягнутий із великим капелюшком.
Виростити гриб у домашніх умовах зовсім не важко, для цього підійдуть колоди або пні у вашому саду. Посіявши міцелій один раз, ви зможете збирати врожай протягом кількох років. Урожайність цього гриба (10-15% від маси деревини), залежить від фону температури і вологості.
Зовнішній вигляд гриба може змінюватися залежно від природно-кліматичних умов і відрізнятися від представленого на фото.